woensdag 6 december 2017

Stijlvolle Geschenktips : De eerste Belgische ijswijnen

Vanaf nu tot de kerstweek publiceren we een reeks thema-artikels met "Stijlvolle Geschenktips". Lekkere spirits, aperitieven en digestieven die leuk en lekker zijn om te geven of te krijgen.

Voor deze reeks gingen we ook op zoek naar enkele echte streekproducten. Als dat streekproduct dan ook nog een echte primeur is krijgen we natuurlijk iets heel unieks.

Enkele weken geleden werden we verwacht op Wijndomein Hoenshof in Borgloon, waar wijnbouwer Ghislain Houben al een tijdje lekkere wijnen produceert. Om meer continuïteit voor zijn bedrijf te creëren, ging Ghislain op zoek naar iets nieuws. Als liefhebber van zoetere wijnen werd hij in Canada aangenaam verrast door de typische ‘Ice-wine’, wijn gemaakt van bevroren fruit.

Het meest voor de hand liggende fruit zijn uiteraard druiven, maar dit blijkt in ons klimaat zeker geen garantie op succes. Je moet immers de druiven laten hangen wanneer ze rijp zijn en dan hopen op een vroege vorst. Het leek dus evidenter om ook eens te kijken naar ander fruit zoals de Haspengouwse appels en peren, die in die regio in overvloed te vinden zijn. Ghislain kreeg hierbij de hulp van Benoît Coudere, Sommelier van het jaar 2016 en beroepshalve ook aankoper van wijnen voor Carrefour.

Na een studie van diverse appel- en perenrassen met de hulp van het fructuarium bij het kasteel van Rijkel, werd het fruit voor elke soort apart geperst en vergist tot ijswijn. Vervolgens begon de zoektocht naar de ideale blend. Om een goede ijswijn te maken moet je echt zorgvuldig zoeken naar de ideale balans tussen zoet en zuur.

Voor de ijswijn op basis van peren werd gekozen voor de Durondeau, vroeger ook wel de “Poire de Tongres” genoemd. Voor de ijswijn op basis van appel werd gekozen voor een mix van oude appelrassen zoals Renettes, Boskoop en Cox. Er zijn enkele grote verschillen met de productie van gewone wijn : Eerst en vooral het bevriezen van het fruit tot -8° zodat het water bevriest, maar de suikers nog niet, waardoor je bij het persen een geconcentreerd en heel erg zoet sap krijgt. Daarnaast duurt het vergisten ook veel langer dan de 15 dagen bij een gewone wijn, dit kan 4 tot 5 maanden duren. Voor één enkel flesje dessertwijn is tenslotte maar liefst 13 tot 15 kg fruit nodig.

Het resultaat, Mr. Apple en Mr. Pear zijn kwalitatieve ijswijnen, die evenwaardig zijn aan hun Canadese broertjes. In april 2017 namen ze deel aan de Finger Lake Wine Competition in New York, waar Mr. Apple onmiddellijk een gouden medaille wegkaapte. Mr. Pear kreeg een zilveren medaille. Mr. Pear en Mr. Apple zijn de allereerste Belgische ijswijnen. Ze zijn bovendien gemaakt met 100% Limburgse ingrediënten.

Mr. Pear : Een ijswijn op basis van peer. Een zeer zacht en licht zoet aroma. De smaak is zeer verfijnd, zoet maar niet plakkerig. De balans met de zuren is perfect. Lichte hint van kaneel en peper.

Mr. Apple : Mooi aroma van gebakken appeltjes, voller en steviger in de mond dan het perenbroertje. Ook hier een zeer goede balans.

Beide ijswijnen zijn zeer geschikt om te serveren bij nagerechten met fruit of chocolade. Ook prima bij een voorgerecht van foie gras of een kaasbordje.

Van deze ijswijnen zijn 1500 flesjes verkrijgbaar bij de Carrefour Hypermarkten aan een promoprijs van 20 Euro per fles van 37,5 cl vanaf vandaag tot 31 december. De normale prijs is 25 Euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten