maandag 25 september 2017

Martini Riserva Bitter 1872

Enkele weken geleden namen we deel aan de #amaroweek en vulden we een week lang onze pagina’s met bittere cocktailrecepten. We hebben toen ook beloofd dat die week nog een staartje zou krijgen… we moesten geduldig afwachten tot de allereerste flessen van een nieuwe amaro (=bitter) beschikbaar waren.

Het is natuurlijk heel erg leuk wanneer we voor onze blog een echte primeur krijgen. Afgelopen weekend gingen we aan de slag met Martini Bitter Riserva 1872. Een gloednieuwe bitter in de Martini Riserva premium-reeks, waarin eerder al twee uitstekende vermouts verschenen (Rubino en Ambrato). Deze nieuwe bitter wordt op dit ogenblik getest door enkele zorgvuldig geselecteerde cocktailbars en zal binnen enkele weken ook in de drankenhandel verkrijgbaar zijn. Met oprechte dank aan het team van Bacardi-Martini Belgium omdat Double Strainger ook één van de allereerste flessen mocht testen.


In België kennen we vooral de helderrode concurrent uit 1860 als Italiaanse bitter, maar het is interessant om weten dat ook Luigi Rossi reeds een Martini Bitter op de markt bracht in 1872. Deze nieuwe Riserva is gebaseerd op dit oude recept, maar uiteraard geproduceerd met de huidige technologie en hedendaagse grondstoffen om tot een zo kwalitatief mogelijk resultaat te komen. Het is een 100% natuurlijk product, zelfs de kleurstof is afkomstig van een insect (cochenille) wat twee eeuwen geleden ook voor deze doeleinden werd gebruikt. In vergelijking met veel andere amaro’s heeft deze nieuwe bitter ook een opvallend steviger alcoholgehalte.


Een tipje van de sluier over de samenstelling van dit unieke product :


- Italiaanse aromaten : Hier zorgt vooral artemisia (alsem) voor een zachte, kruidige toets. Alsem kennen we natuurlijk ook als een belangrijk ingrediënt van Absinth.
- Citrus : Een distillaat van sinaasappelschillen van zoete sinaasappels.
Exotische toetsen : Angostura schors, één van de bekendste (dure!) bittergrondstoffen. Saffraan, de meest kostbare specerij die er bestaat, wat zorgt voor een lange finish. Calumbawortel voor een harmonieuze bitterheid.
- Blend : Natuurlijke alcohol, natuurlijke suikers, natuurlijke kleur
- Aging : Rijping in eikenhouten Tinovaten.


Smaaktest

Een smaaktest is nog steeds de beste manier om een nieuwe spirit te proeven. We deden een test met drie borrelglaasjes met helderrode bitters. De nieuwe Martini Bitter mocht zich meten met marktleider Campari en onze Belgische Biercée Bitter. Drie helderrode bitters met een opvallend verschil in alcoholgehalte. Nu pas realiseerde ik me ook dat ik beide andere bitters nog niet eerder puur had geproefd. Het resultaat was dan ook een echte eye-opener :

Bierceé Bitter (20°) : De meest dominante geur van het drietal. Zeer kruidige en een beetje wrange geur. Ik denk onmiddellijk aan druivenschil. Net iets lichter van kleur dan de twee andere. Heel erg bitter in de mond, brand zelfs een beetje in de keel ondanks het lage alcoholgehalte. Aanrader voor wie op zoek is naar een zeer “bittere” bitter.


Campari (25°) : Met voorsprong de zoetste van het drietal. Bij het puur proeven gaan de details eigenlijk zelfs een beetje verloren door het zoete. Minder scherp van smaak als Biercée. Voor wie vooral op zoek is naar een “zoetere” bitter.


Martini Bitter Riserva 1872 (28,5°) : Tegelijk kruidig en zoet. Bij het proeven lijkt het alsof een smaakexplosie alle smaakpapillen tegelijk bespeelt. Zuur, zoet, bitter, … alle smaken lijken perfect samen te komen. Het hogere alcoholgehalte zal beslist helpen om de smaken een extra duwtje te geven. Dit doet me alvast heel erg uitkijken naar de cocktailexperimenten.


In een blinde test haal je de nieuwkomer, maar ook beide andere bitters er vrij gemakkelijk uit. De geur van Biercée Bitter is veel sterker en zijn smaak is het kruidigst, Campari is het zoetst (wat vermoedelijk ook steeds het breedste publiek zal aanspreken) en Martini Bitter is de enige waarbij je echt het idee hebt dat al je smaakpapillen tegelijk aan het werk worden gezet.


Cocktails

De beste manier om de smaakeigenschappen van de nieuwe bitter te testen is in een zeer klassieke Negroni. Uiteraard kiezen we voor drie premium producten die elkaar perfect aanvullen en versterken om tot een ultieme smaakervaring te komen.


MARTINI NEGRONI

Ingrediënten
30 ml Martini Bitter Riserva 1872
30 ml Martini Riserva Rubino
30 ml Bombay Sapphire Gin


Bereiding
Vul een tumbler met ijs. Voeg de drie ingrediënten toe. Roer zachtjes. Versier met een vers partje sinaasappel of een gedroogd sinaasappelschijfje.



Tips

• Voor een zachtere en meer florale Negroni, vervang de Martini Riserva Rubino door Martini Riserva Ambrato. Je krijgt dan uiteraard niet die typische rode Negroni-kleur, maar deze smaakcombinatie moet je ook beslist eens geproefd hebben.
• Heb je zin in meer bubbels in je leven ? Vervang de gin door een kwalitatieve Prosecco voor een heerlijke Negroni Sbagliato.
• Is een Negroni voor jou toch iets te sterk of te bitter ? Geef het zeker een extra kans. Ik heb al vaker mensen horen vertellen dat een Negroni een cocktail is die je moet leren drinken. Het is een zeer specifieke bittere smaak waar je moet aan wennen, daarna wil je mogelijk niks anders meer. (“an acquired taste”)
• Zowat de meest toegankelijke cocktail uit deze familie is de Americano Ambrato, klaargemaakt als longdrink : 4 cl Martini Riserva Ambrato, 2 cl Martini Bitter Riserva 1872, 10 cl Bruiswater, versieren met een (vers of gedroogd) schijfje pompelmoes.

Onze tijd was enigszins beperkt omdat we deze primeur toch zo snel mogelijk online wilden hebben, maar we gaan zeker nog verder aan de slag met deze nieuwe premium bitter. Onze eerste kennismaking was alvast heel erg veelbelovend. Als afsluiter van ons smaakvolle test-weekend maken we nog onze eigen premium versie van een Boulevardier.


BOULEVARDIER

Ingrediënten
20 ml Bulleit Bourbon
20 ml Bulleit Rye
25 ml Martini Riserva Bitter 1872
25 ml Martini Riserva Rubino


Bereiding
Alle ingrediënten samenvoegen in een mengglas met veel ijs. Stevig roeren tot de cocktail voldoende gemengd en gekoeld is. Strainen in een voorgekoeld tumblerglas met een groot ijsblok.


Versieren met een gedroogd sinaasappelschijfje of een vers gesneden stuk sinaasappelschil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten